30 Nisan 2007 Pazartesi

Nizamettin KAYRAL



1923 yılında Tokat’ta doğmuş 1943’te Halkalı Ziraat Okulu’ndan mezun olmuştur.Tarım Bakanlığı’ndaki ilk görevine Beydere Teknik Ziraat Okulu’nda meyvecilik öğretmenliği ile başlamış ve Türkiye Arıcılık Enstitüsü’nün kuruluşundan lağvedilişine kadar Teknoloji Şubesinde ve Enstitüye bağımlı Ankara Arıcılık Kooperatifi’nde çalışmıştır.Tokat,Turhal ve Reşadiye İlçelerindeki görevine ek olarak 70-150 kovanla fenni arıcılık yapmış ve 1966’da İstanbul Teknik Ziraat Müdürlüğü Arıcılık uzmanlığına atanmıştır.
Tarımsal ve Kültürel dergilerle Yeni İstanbul günlük gazetesinde yüzlerce makalesi yayınlanmış uzun süre İstanbul Radyosu Günaydın Saatinde mesleki konuşmalar ve televizyonda arıcılıkla ilgili bölgesel program hazırlamıştır.
1953 yılında *Fenni Arıcılık*,1961 yılında *Fenni Arıcılığın Esasları*,1969’da *Yeni Teknik Arıcılık*,1973’de*Modern Arıcılıkta Arı Sütü ve Polen Üretim Metotları* ve *Son Sistem Arıcılık*,1975 yılında*Yeni Teknik Tavukçuluk* ve*Geliştirilmiş Yeni Teknik Arıcılık* ve 1980 yılında da *Yeni teknik Tavukçuluk* un ikinci baskısı ile *Yeni Teknik Arıcılığın* 508 sayfalık ilaveli üçüncü baskısını ve 1984-1993-1996 yılında da yeni bir dispozisyonla ve oğlu Güner Kayral ile daha geniş olarak 4.-5.-6. baskı YENİ TEKNİK ARICILIK Kitabını Bal-Arı Sütü-Polen konularını genişleterek ve ayrıca da Tarım Bakanlığı Arıcılık Halk Kursları Müfredat programına göre hazırladığı SON SİSTEM ARICILIK kitabını çıkarmıştır.
1976 yılında Tarım Bakanlığınca 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili Arıcılık Özel İhtisas Komisyonu’na seçilmiş ve 1977’de de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce organize edilen Batı Anadolu 1. Arıcılık Kongresi’ne *Polen* ile ilgili bildirisini sunmuştur.Bu bildiri de Tarım Bakanlığı,Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü’nce 1979’da yayınlanmıştır.
Emekliye ayrıldıktan sonra oğlu Güner Kayral ile Hüsreviye Sokak Karaca İş Hanı No: 1/19 Bakırköy-İstanbul adreste baba-oğul arıcılığın tüm yönleriyle ilgili faaliyetlerini sürdürmektedirler.
İrtibat: info@aricilik.info - Tel:0212.466 54 55 / 0536.682 54 15

8 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Hocam uzun yıllar bu ülkeye verdiğiniz hizmetlerden sonra sizi sanal alemde de bulmak bizler için gercekten büyük onur. Bu blog aracılığı ilede bizlere çok değerli bilgiler vereceğinize inancım sonsuzdur. Ellerinden öperim. İYİ Kİ VARSINIZ... Allah size sağlıklı uzun ömürler versin.
Selahattin GÜNEY KDZ.EREĞLİ

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

hocam
arıcılığa sizin kitabınızla 1985
yılında başladım
türkiyede arıcılıkla ilgili kitap yokken siz vardınız
sizin sayenizde arıcılığa adım attım
tüm türkiye sizi arıcılıkla anacaktır
sağolun varolun
allah size uzun ömür versin
taskin08600@hotmail.com
taşkın özşahin
artvin/hopa

Unknown dedi ki...

Merhaba dostlar...
ben bir köy ögretmeniyim...Amatör olarak arıcılık yapmaktayım...2 kovan arım var...Elimden geldiği kadar bilimsel olarak bu işi yapmak istesemde işi bilmediğimden okuduklarımı uygulamak cok zor oluyor..
sizlere kafa kurcalıyan bir soru sorucam...
Kovanım ilkbahar bakımı yapıldı.
İlkbaharda yeterince besleme yapıldı..
Kovanda hareketlilik cok fazla giriş ve cıkış...
Ama cevre arıcılar 3 katı atmışken benim arılar 2 katta bir gr bal yapmamışlar...
sebebi ne olabilirim...Bu vakitten sonra ne yapabilirim...Yemleme yapayım mı?Yoksa benim arılar memur zihniyetiyle 5 den sonra calışmıyorlar mı?haha
Saygılar ve sevgiler
Levent SUSAM

VAROL BAYRAK dedi ki...

merhaba ben ardahan posof kafkas arı gen merkezinden arıcılığa çeşitli kurslara katılarak başladım arılarımın durumu çok iyi arcılıkta önemli olan kombine çalışmaktır ana arı üretiyorsan balda üretmelisin arıyıda çoğaltmalısn işte ben bu işin üçünü birden yapı yorum hocam sizin kitabinız bana yol gösterici olmuştur 600 sayfalıkbu kitabınızın okunmadık yer bırakmadım ve okuduğumuda uygulamaya koydum cesaretli olmaklazım üretim güzel üretmek için herşeyi ytazmışsınız ama işin taatlıyanı ise pazarlamasıdır üreti yoruz bal aln bulamıyoruz işte bunuda buldukmu ozaman arıcılıkta doruğa ulaşırız nice sağlıklı uzun ve mutlu yıllara hocam

İlhami Uyar dedi ki...

saygıdeğer hocam bu kadar emeğin kaşısında ne dersek az gelir,bilgi ve tecrübelerinizi bizlere aktarıp yol gösterdiğiniz için sonsuz şükranlarımı sunuyor,sağlıklı başarılı ve mutlu bir yaşam diliyorum.

necati dedi ki...

Bir şiirimiz var.Yeni kitabınızda yayınlamak istiyoruz.sizinle telefonla görüşmek istiyoruz.Tlefon numaranızı yazarsanız memnun oluruz.Yeni bilgilerinize ihtiyacımız var.teşekür ederiz hocam allah uzun ömür versin.Arıcı orhan ve necati DURMAZ

Unknown dedi ki...

Sayın Kayral,

1980 li yıllarda Babamın merakı ile başladığımız, Sizin ve Babanızın yazdığı kitap ile ilk adımlarını attığımız arıcılığa Babam halen devam etekte, ben ise mesleğim nedeni ile devam edemesem de Memleketimin bulunduğum her köşesinde nerede bir arıcı görsem, içimden gelen özlemle giderek gidermeye ve bilgi paylaşımı yapmaya çalışmaktayım. Babam ise halen devam etmekte, ancak iklim şartları nedeni ile aldığı hasılat her geçen yıl azalmakta ve yaşından dolayı arıları başka bölgelere götürememetedir. Günümüzde bal üretiminin ticari anlamda yapılabilmesi için gezginci arıcık yapılmasının gerekliği, değişen iklim şartları nedeni ile de bu gereklilik içanadolu bölgesinde bu kez zorunluluk haline gelmiştir. Ancak gezgici arıcılıkta nakliye giderleri ve taşıma zorlukları bir engel olarak önümüze çıkmaktadır.
Bizim bu engeli aşmak için standart kovan yerine konteyner tipi kovan ile arıcık yapmak fikrini taşımaktayım, bu yönem ile bir seferde ve çok kısa bir süre içerisinde 450 civarında kovanı (çift katlı) bir yerden başka biryere nakletmemizin çok kolay vede ekonomik olacağı kenindir. Ayrıca raf gibi veya bir apartmangibi düşünürsek kovanın alt kısmı diğer kovanın üstü olacak yan kısmı diğer kovanın da yanı olacak kısacası 200 kovan lık malzeme ile 400 kovan elde edilerek kovan fiyat masrasfı yarı yarıya düşecektir,
Sayın Kayral planladığım konteyner tipi kovanının arıcıkı ile uğraşan insanlarınmıza kovan maliyetinde yarı yarıya düşecekı ve taşınma esnasında iki kişi ile yarım saat gibi bir zamanda arılık tekrar kurulabilecektir,
Ancak, bu tipte büyük ve birbirlerine çok yatın vede arıcının konteyner içerisinden çalışabileceği bir ölçüde bir kovanı ülkemizde var oluduğuna görmedim ancak fransız sitelerinde ev tipi veya küçük kulübe tipi birkaç küçük kovan resmine rasladım.

Avcı adem dedi ki...

Arıcılık ile ilgili 1950 kaynkl kitabinzi nerden bulabiliriz